maandag 20 oktober 2008
Staatsbosbeheer wil met “Natuursprong” nieuwe speelterreinen voor kinderen
Het is een “beweegproject” dat de naam “Natuursprong, spelen tot je groen ziet” heeft gekregen. Het is bedoeld om kinderen aan het bewegen te krijgen in de natuur. Het gaat in totaal om 2.400 hectare speel- en natuurterrein.
Er komen al vast twee twee proefprojecten in Nijmegen en Breda waar eind volgend jaar kinderen tussen 4 en 12 jaar onder begeleiding van sportinstructeurs kunnen spelen in een natuurlijke omgeving. Wanneer dit een succes wordt krijgen meerdere steden een programma.
Volgens het NISB beweegt ongeveer 66 procent van de jongeren te weinig. Dit betekent dat ze minder bewegen dan wat de zogenoemde “gezonde beweegnorm voor jongeren is”. Deze norm is vastgesteld op een uur per dag.
Daarnaast is volgens het instituut een op de zeven jongeren te dik. Dit komt volgens het instituut door “een ongezonde en passieve levenstijl in een omgeving waar ze niet worden uitgedaagd tot bewegen”.
Buiten spelen in de natuur draagt volgens de NISB bovendien bij aan respect en aandacht voor de natuur. Kinderen komen tegenwoordig dusdanig weinig in de natuur dat bij sommigen zelfs de vraag rijst: “Zitten er ook beren in het bos?”
De drie organisaties hebben nu dus de handen ineengeslagen om hierin verandering aan te brengen.
Nu wordt het dus de bedoeling om het beweegprogramma in meerdere steden te ontwikkelen. Zo kunnen de steden rustig verder gaan met het volbouwen van elk open stukje dat er nog in de stad is te vinden, en de kinderen de stad uitjagen?
Meer natuur de stad inbrengen, zou daar ook nog oog voor zijn?
maandag 7 januari 2008
Een aantal prachtige vogels langs de kust
Hieronder zijn onder meer de prachtige kanoet en de bonte strandloper.
De kanoet, of kanoetstrandloper, is een forse, vrij gedrongen vogel met korte hals en poten. Ook de snavel is middelmatig van grootte.
(Wordt vervolgd)
zondag 6 januari 2008
Waddenzee en de Werelderfgoedlijst van Unesco
Waddenzee en de Werelderfgoedlijst van Unesco
Natuur en beleid en de Ecologische Hoofdstructuur
Dit onderdeel gaat over de natuur. Het kan gaan om bepaalde landschappen of landschapselementen of om bepaalde dier- of plantensoorten of natuurgebieden.
Beleid in Nederland
Het beleid van de Nederlandse nationale overheid wordt gemaakt door het ministerie van Landbouw, Natuur en voedselkwaliteit (LNV). Een van de belangrijkste pijlers van dit beleid is De Ecologische Hoofdstructuur (EHS).
Deze Ecologische Hoofdstructuur bestaat uit een netwerk van met elkaar verbonden natuurgebieden.
De bedoeling is dat door die aaneenkoppeling van natuurgebieden de versplinterde leefgebieden zich aaneensluiten waardoor soorten zich in tijden van voorspoed verder kunnen verspreiden.
Maar in dit onderdeel gaat het ook over tal van andere aspecten van de natuur. Dit kan grootschalig zijn, zoals in natuurgebieden, maar ook kleinschalig, zoals stukjes natuur die er nog in de stad zijn te vinden.